Home info

MARKTROCK

The Original

 1982-2006

 Leuven


Back to top

 Marktrock Leuven  “ The Original “ 1982-2006          Copyright © 2015 vzw Marktrock. Alle rechten voorbehouden

1982

Jaargang  1

Het begin van een festival

64 groepen

64 groepenEigenlijk begon het allemaal heel bescheiden op 15 augustus 1982 toen onder impuls van Miel Vandezande van het V.V.V. Leuven en Omer Hoylaerts van de Stedelijke Dienst Toerisme en een aantal café-vrienden een zevental pop & rock acts naar de Leuvense Oude Markt werden gehaald. De organisatoren stelden na afloop vast dat het gebeuren niet alleen rockfanaten aantrok maar ook een ruim publiek aansprak, gaande van dagjestoeristen, jongeren, hele families tot en met een swingende grootvader toe.

 De  voorbereiding

 tickets Oude Markt

In de motivering van de initiatiefnemers bij hun project om een kleinschalig rockfestival te organiseren op zondag 15 augustus wordt o.a. als doel gesteld: Het brengen van stadsanimatie te Leuven waarbij men Leuven voor de jeugd aantrekkelijk wil maken tijdens de zomermaanden. Marktrock vormt volgens de persmededeling een onderdeel van een project om meer animatie te brengen in de binnenstad tijdens de zomermaanden (zonder studenten) en tevens om Leuven ook tijdens deze kalme periode toeristisch aantrekkelijker te maken. De Oude Markt werd speciaal voor dit gebeuren uitgekozen, enerzijds wegens haar centrale ligging en anderzijds omdat de Oude Markt en aanpalende straten het uitgaanscentrum bij uitstek is in het Leuvense. Door de steun van het Leuvense Stadsbestuur en de sponsors kan men het festival inrichten met GRATIS TOEGANG.

Het budget voorziet inkomsten uit sponsoring (bedrijven en stadsbestuur) en uit drank- en eetstanden voor een totaal bedrag van 260.000 BEF of 4.000 euro. De uitgaven voor artiesten, infrastructuur, publiciteit en catering worden geraamd op 256.000 BEF zodat het festival zal afsluiten met een batig saldo van omgerekend 84 euro. Er worden 5.000 toeschouwers uit de Leuvense regio en Vlaanderen verwacht.

Burgemeester Alfred Vansina laat in antwoord op de toelatingsaanvraag van het V.V.V. via brief van 26 juli 1982 weten dat niets zich verzet tegen het inrichten van een rommelmarkt en een “Rocknamiddag” op 15 augustus e.k. op de Oude Markt alhier.

De werkgroep Marktrock binnen de schoot van de V.V.V. die bestaat uit Miel Vandezande, Omer Hoylaerts, Jokke Kerkhofs, Stoy Stoffelen, Jef Schueremans, Danny Leribaux, Bernard Leonard en Maurice Dourée gaat verder met het finaliseren van de voorbereidingen. Uit de verslagen van de werkgaderingen blijkt o.a. dat er toen al met veiligheid van de toeschouwers rekening gehouden wordt: zo mag er enkel drank in plastic bekers verkocht worden en worden er 30 securitymedewerkers voorzien. Artiesten kunnen zich backstage omkleden in 2 caravans en verpozen met drank en eten in 2 als Vipruimte ingerichte autobussen . Het publiek wordt extra verwend met een toen nog revolutionaire grootscherm-projectie. En niet onbelangrijk de podiumconstructie, geleverd door de Technische Dienst van de Stad Leuven: 16,5 m. breed x 11,5 m.diep, vloerhoogte 1,5 m. Het hellend dak bestaat uit een lichtdoorlatend zeildoek gespannen over een buizenconstructie dat het ternauwernood uithield onder de extreme regenval bij de start van het festival.Line Up

Marktrock ‘82

The Snorkels (what’s in a name) mochten om 12.00 uur de allereerste Marktrock aftrappen in de gietende regen voor een tweehonderdtal toeschouwers. Vanaf Go Go-Slip werd het droog en liep de Oude Markt aardig vol voor Polizei met Leuvenaars Stoy Stoffelen en Koen Leemans, Big Bill toen al een levende blueslegende en de Boxcars met P.Vansant en de gebroeders Kerkhofs. Enige buitenlandse groep was Duplex Johnson uit Nederland. Top Act Scooter met Piet Van Den Heuvel sloot al vroeg in de avond een geslaagde editie af met hun hit “You”.

                     Presentatie: Big Bill   MARKTROCK ‘82 Leuven  een uniek tijdsdocument

Copyright  Guido Hoeven

   

     Akkoordbrief Stad Leuven              26 juli 1982   Persmededeling VVV Leuven

Marktrock ‘82Marktrock ‘82 eerste stadsanimatie voor Leuvense jeugd

  Het Laatste Nieuws 18/08/82


       Big Bill grote ster op 1ste                               Marktrock

 Het Volk  18/08/82


Leuven brengt daverende animatie op Oude Markt   

 Het Nieuwsblad 18/08/82

Ontwerp: Tim Vandeput