Home info

MARKTROCK

The Original

 1982-2006

 Leuven


  Marktrock Leuven  “ The Original “ 1982-2006   Copyright © 2015 vzw Marktrock. Alle rechten voorbehouden.  2014

Back to top

Jaargang  3

1985 meer nadruk op de muziek

In 1985 organiseert de Stad Leuven voor de vierde keer haar Zomeranimatie. Het was de bedoeling om, met een aanbod aan gratis animatie en concerten zowel het thuispubliek dat niet met vakantie is te plezieren en eveneens eendagstoeristen naar Leuven te lokken. In 1982 en vooral in 1984 droeg de vzw Marktrock bij in de financiering en de verdere uitbouw van het project. De bedoeling hiervan

 was om voldoende goodwill op te bouwen bij het Stadsbestuur voor het nog jonge festival.

Foto Jan Dirkx Beveren

Met Nick Lowe en The Blasters haalt Marktrock 2 topacts binnen. Vooral het optreden van The Blasters is een lucky shot. Zij staan namelijk geprogrammeerd op het Belga festival in Oostende. Top of the Bill ZZ Top is qua budget niet haalbaar. The Blasters die dank zij de Soundtrack en hun optreden in de film “Streets Of Fire” van regisseur Walter Hill uit 1984 bekend worden bij het grote publiek komen wel en veroveren de Oude Markt in Leuven met hun stomende mengeling van country, blues,  rock, boogie woogie en twist.

Voor de grote verrassing op Marktrock ‘85 zorgt Will Tura. Nooit eerder had hij opgetreden op een openlucht pop rock festival.

Voor Will Tura was 1985 een belangrijk jaar met een steengoede nieuwe LP en optredens in Vorst Nationaal. Zelfs Paris-Match wijdde een volledige pagina aan ons Vlaamse idool. Tura vertelt er zelf over:

“In 1985 heb ik vooral… veel geleerd. Die live-optredens hebben bij mij iets losgemaakt. Ik denk terug aan Marktrock in Leuven. Eerst had ik het er moeilijk mee. Wat kon ik nu op een rock festival gaan doen? Maar je kent dat, de uitdaging hé ! Vechten voor waardering. Het heeft een blijvende indruk op me nagelaten. Zelfs in die mate dat ik in 1986 meer de ‘live-toer’ zal opgaan. Ik betrap er mezelf op, dat nieuwe nummers een arrangement meekrijgen met een toekomstige live-uitvoering in het achterhoofd. Het contact met de mensen, het rechtstreeks ‘op publiek inwerken’ is dé inspiratiebron, de basis voor muzikale ideeën.”

LAUREATEN EERSTE AFFICHE EN LOGO WEDSTRIJD MARKTROCK ‘85

Het logo dat in 1984 ontworpen werd door reclamebureau LVH/Forman mag enkel nog tegen betaling gebruikt worden voor de volgende edities. De vzw Marktrock start daarom in 1985 met de organisatie van een wedstrijd voor het ontwerpen van een affiche en logo.Zij hoopt met dit initiatief een podium te bieden aan jong grafisch talent. De eerste editie is een succes. Uit de vele inzendingen worden 2 laureaten gekozen. Pascal Leroy uit Gent zorgt voor een prachtig en zeer muzikaal affiche ontwerp.Walther van Schoote uit Kessel-Lo wint met zijn logo ontwerp. Beiden ontvingen uit de handen van Minister Gaston Geens een bronzen miniatuur van het beeld “de Kotmadam”.


The Blasters (USA)

Will Tura is hoofdact op de eerste dag van Marktrock. In 1985 is de kleedkamer infrastructuur nog niet zo uitgebouwd als in de latere edities. In 1982 werden enkele autocars gebruikt, in 1984 twee opleggers van partner VanHool. Tura krijgt een mooie caravan vlak achter het podium als kleedkamer. Eén van zijn hits is het nummer ‘In mijn caravan ben ik Superman’ uit 1979. De stoere taal in het lied krijgt een flinke deuk in de backstage van Marktrock. Een medewerker had namelijk vergeten om de steunpootjes naar beneden te draaien zodat superman Will op een bepaald ogenblik met caravan en al kantelde…

Tijdens de laatste dag van Marktrock staat toenmalig publiekslieveling 2 BELGEN geprogrammeerd na opener The Hattricks met Ben Crabbé. Ineens grote opschudding in de backstage. 2 BELGEN-drummer Uli Krämer heeft ergens onderweg autopech.

 Jos Kerkhofs stagemanager en drummer van The Boxcars noemt het een “truuk van de foor”.

2 BELGEN hopen dat ze zo een plaats kunnen opschuiven in de Line Up van het festival.” beweert hij. Na een discussie van een uur en de nodige overredingskracht van Marktrockvoorzitter Hoeven

 besluiten The Boxcars toch op te treden voor de 2 BELGEN. Niemand heeft ooit geweten of er sprake was van opgezet spel… Het geduldige publiek kon alsnog meezingen met de hits ‘Lena’ en ‘Opération Coup de Poing’.

Net zoals in 1984 is er de Marktrock Festivalkrant, uitgegeven in samenwerking met sponsor De Streekkrant Knack in een oplage van 280.000 exemplaren.  Naast losse exemplaren wordt de festivalkrant als bijlage verspreid via de regionale Streekkrant-edities in Brabant en een groot gedeelte van de provincie Antwerpen. Gerrit Six, redacteur bij Knack Magazine, schrijft nu ook weer het hoofdartikel. In de eerste editie van 1984 probeerde hij uit te leggen “hoe zo’n festival hier in Leuven kon ontstaan en hoe het festival zijn best doet om wat van de student en wat van de Pieterman is, bij mekaar te brengen.” Nu gaat hij verder in op het feit dat er een “post-modernistische“ golf waait over Leuven waarbij de bruine kroegen minder bruin zijn geworden en wat meer “sjiek” over zich krijgen. Six besluit dat er geen stad in België is, die zo snel van uitzicht verandert als Leuven en Marktrock heeft hier duidelijk een vinger in de pap.Foto’s  MR’85  FAZE

 studentenpers K.U.Leuven


Leuvense Persdag Stadhuis

22 juni 1985

Barmannenrace MR’85

Het Nieuwsblad 14/15 aug’85

Leuvense groepen overtreffen zichzelf

GVA 17/8/’85

Slotdag weer topdag

Het Volk 17/18aug’85

Randanimatie MR’85 even succesvol

HLN 20/8/’85

Is er leven in Leuven ?

KNACK 7 /8/‘85

Leuven is met “Marktrock”

 traditie rijker  

HLN 16/8/’85

Marktrock, 3 dagen festival

 in Leuven

  De Morgen 12/8/’85

Marktrockmicrobe bijt iedereen

Het Volk 16/8/’85

3 dagen gratis animatie in hart van Leuven

Het Nieuwsblad 12/8/’85 <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<leuven

Will Tura wint op punten

Het Nieuwsblad 16/8/’85

Frankie goes to Brussels…

The story

Oude Markt: een uniek plein

Passe-Partout 7/8/’85

Festivallen en opstaan

HUMO 5/9/’85

The Blasters zorgen

 voor de storm

Het Nieuwsblad 17/18 aug’85

Muziek niet zo belangrijk

 op festivals.

Het Nieuwsblad 6/7 aug’85

Marktrock ‘85 wordt georganiseerd met een budget van 2.400.000 BEF of 60.000 euro. In 1984 was dit nog iets minder dan 50.000 euro. Het aandeel programmatie in beide budgetten bedraagt ongeveer 40 %.

Binnen de Raad van Beheer van de vzw Marktrock  zijn er enkele wijzigingen ten opzichte van de oprichtings-vergadering van 2 november (zie 1983 Oprichtingsstatuten vzw Marktrock  in het Belgisch Staatsblad)

Vanaf de statutaire algemene vergadering van 18/11/1985 zal de Raad van Beheer bestaan uit 13 leden zijnde Dirk Loomans, Johan Henckens,  Jos  Kerkhofs, Armand Hombroeckx, Walter De Vlies, Jos Van Oosterwijck, Luk Ponsaerts, Carl De Vlies, Bernard Leonard, Luk Wanet, Omer Hoylaerts, Mil Vandezande en Guido Hoeven.SIX festivalkrMR85.pdf

De Kotmadam wordt ingehuldigd op 16 mei ‘85 (zie ook: Een beeld van een Kotmadam Marktrock ‘84). De ruime bank is al snel zeer populair bij jong en oud, Leuvenaar en toerist. In september maakte Beeldhouwer Fred Bellefroid zich echter zorgen over het feit dat het hengsel van de koffiepot bijna doorgebroken was. Was het sleet, vandalisme of waren het studenten die uit waren op een stunt? De stadsdiensten demonteerden de kan en gaven ze in verzekerde bewaring bij de politie. Het was nu wachten tot de bronsgieter een steviger handgreep aan de kan kon voorzien. Ondertussen was de Kotmadam haar kostbaarste attribuut, haar identiteit voor even kwijt.

1985

Ondertussen in de

Backstage